Zarząd KOD ws. oświadczenia Partii Zielonych.

Listopad 14, 2016 KOD

Szanowni Państwo,
Komitet Obrony Demokracji powstał, by bronić takich wartości jak wolność, równość, demokracja, solidarność, różnorodność, wzajemny szacunek. Podobnie jak partia Zieloni i inne siły prodemokratyczne, walczymy dziś o powstrzymanie psucia demokracji i o powrót rządów prawa w Polsce. Obrona demokracji czy szacunek dla różnorodności, to wartości zapisane w manifeście KOD-u, stanową one nasze DNA.
KOD od początku swojej działalności sprzeciwia się nacjonalizmowi, agresji i ksenofobii. Walczymy o to, by ludzie mogli bez obaw wyrażać swoje poglądy czy mówić na ulicy w innym języku.
KOD powstał, by łączyć, a nie dzielić. Łączyć ludzi, którzy pomimo pewnych różnić, stoją razem w obronie podstawowych wartości. KOD nigdy tych wartości nie sprzeniewierzy, nie stanie ramię w ramię z ludźmi, którzy promują nacjonalizm, głoszą ksenofobiczne hasła czy palą na ulicach flagi naszych sąsiadów.
Rada Krajowa Partii Zieloni poinformowała dziś o zawieszeniu współpracy z Komitetem Obrony Demokracji w ramach Koalicji Wolność Równość Demokracja.
Jest nam niezręcznie, że doszło do sytuacji, w której pod znakiem zapytania staje współpraca z naszym ważnym sprzymierzeńcem. Tym bardziej, że jest to suma drobnych, choć istotnych zdarzeń, za które Mateusz Kijowski przeprosił.
Tylko wspólnymi działaniami wszystkich sił prodemokratycznych w Polsce mamy szansę sprzeciwić się złu – psuciu polskiego państwa, a także rosnącej fali ksenofobii i nienawiści.
Mamy nadzieję, że w toku rozmów z partią Zieloni wyjaśnimy zaistniałe nieporozumienie.
Zarząd KOD-u

14 listopada 2016