Stanowisko Komitetu Obrony Demokracji w sprawie wyborów prezydenckich

Luty 6, 2020 KOD.

Wyznaczone na 10 maja 2020 r. wybory Prezydenta Rzeczpospolitej są ostatnią szansą na zatrzymanie władzy niszczącej demokratyczny ustrój i instytucje polskiego państwa. Zwycięstwo opozycyjnego, prodemokratycznego kandydata pozwoli na przełamanie partyjnego monopolu Prawa i Sprawiedliwości, a tym samym – na przywrócenie części konstytucyjnych zabezpieczeń.

W obliczu tego historycznego wyzwania Komitet Obrony Demokracji deklaruje wsparcie dla wszystkich kandydatów strony demokratycznej, którzy wyrażą bezwzględną wolę przywrócenia w Polsce praworządności i demokratycznych zasad funkcjonowania państwa. Decyzję o formie współpracy pozostawiamy lokalnym grupom członków i członkiń naszego stowarzyszenia, z zastrzeżeniem jednak równego traktowania kandydatów opozycji demokratycznej.
Równocześnie apelujemy, zarówno do ubiegających się o to stanowisko prodemokratycznych kandydatów, jak i do ich sztabów i zwolenników, o powstrzymanie się przed wzajemnymi atakami. Niezależnie od tego, kto wejdzie do II tury wyborów prezydenckich, by pokonać urzędującego prezydenta, będzie potrzebował wsparcia pozostałych kandydatów i ich wyborców.

Komitet Obrony Demokracji wspólnie z innymi partnerami przygotowuje się do kampanii obywatelskiej, która wesprze prodemokratyczne siły w tych wyborach. Wiemy, że wiele takich kampanii jest przygotowywanych i zapraszamy wszystkich do współpracy w tym zakresie.
Będziemy kontynuować projekt Obywatelskiej Kontroli Wyborów, by zapewnić wyborom możliwie jak największą wiarygodność.

W drugiej turze udzielimy wszelkiego możliwego wsparcia kandydatowi opozycji demokratycznej. Już teraz zapraszamy opozycyjnego zwycięzcę pierwszej tury wyborów na Krajowy Walny Zjazd Delegatów Komitetu Obrony Demokracji, który odbędzie się w dniach 16-17 maja 2020 r., tydzień przed drugą turą wyborów prezydenckich, gdzie w obecności członków Komitetu Obrony Demokracji z całej Polski i zaproszonych gości będziemy mogli porozmawiać o Polsce.

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji

• Andrzej Szmelter says:

…wszyscy się nastawiam na druga turę wyborów z udziałem obecnego/niestety/prezydenta….A gdzie jest powiedziane,że on do drugiej tury w ogole przejdzie ???Ja nam nadzieję ,że nie przejedzie!!!!

1. Sorry, ale z kolejności dat wynika że Zjazd KOD odbędzie się po wyborach prezydenckich …. a osobiście mam nsdzieję – rozstrzygniętych w I turze na rzecz DEMOKRACJI

2. Cezary Owerkowicz says:

Ze wszech miar słuszne stanowisko i należy zrobić wszystko, każdy z nas z osobna i wszyscy razem, aby położyć tamę niszczeniu Polski. Każde zaniechanie będzie niemalże – zdradą.

3. Bożenna Jankowska-Piskorska says:

Na Walnym Zjeżdzie Delegatów 16-17.05. KOD powinien rozmawiać z opozycyjnym zwycięzcą nie o Polsce, ale o tym jak wygrać wybory w drugiej turze, bo od samego gadania wyborów nie wygramy. Jest propozycja by hucznie świętować w dniach 1-3.05. w święta Konstytucji, Flagi i wejścia Polski do UE. To powinno być z wielkim rozmachem, by przekonać nieprzekonanych i biernych. Powinno się o tym dyskutować jak to zrobić i działać, działać w pełnej mobilizacji, bo inaczej czeka nas totalna zapaść.