Stanowisko KOD w sprawie prezydenckich projektów ustaw o KRS oraz SN

Wrzesień 25, 2017 .KOD

Gdy prezydent Andrzej Duda poddał ostrej krytyce ustawy, które potem zawetował, mieliśmy nadzieję, że w prezydenckich projektach nie znajdą się tego rodzaju skandaliczne rozwiązania, które uzależniałyby system sądownictwa od politycznych wpływów.

Dziś okazało się, że Andrzej Duda chciałby pójść jeszcze dalej i wprowadzić do Konstytucji zmiany, które miałyby sankcjonować wpływ polityków na niezależne sądy.

NIE ZGADZAMY SIĘ NA TO.

To zmieniałoby ustrój Państwa – zasada trójpodziału władzy, to fundament Państwa Prawa.
Od prezydenta RP oczekujemy przestrzegania Konstytucji jako najwyższego aktu prawnego.
Nie zgadzamy się na to, by politycy mieli możliwość wpływania na niezależność wymiaru sądownictwa, ani politycy Prawa i Sprawiedliwości, ani żadnej innej opcji politycznej w przyszłości.

Jeśli chodzi o propozycje dotyczące ustawy o KRS – są one również nie do przyjęcia.
Nie można dopuszczać do sytuacji, w której wybór członków KRS w części tzw. sędziowskiej będzie następował na drodze politycznego wyboru. KRS to instytucja, która stoi na straży niezależności sądownictwa od władzy wykonawczej i ustawodawczej. Oddanie wyboru jej członków politykom jest niedopuszczalne.
Władza ustawodawcza nie może mieć wpływu na organy sądownictwa!

Prezydent Andrzej Duda proponuje ponadto, by decyzję o tym, który sędzia i kiedy będzie przechodził w stan spoczynku, oddać prezydentowi. Taka sytuacja jest nie do przyjęcia. To kolejne narzędzie politycznego nacisku na sędziów Sądu Najwyższego, a tym samym na cały wymiar sprawiedliwości.

Proponowane w tych aspektach zmiany są nie do przyjęcia.

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji

1. Czy jest jakaś inna grupa zawodowa zmuszana do przejścia na emeryturę po ukończeniu 65 roku życia? Co z parlamentarzystami, senatorami, lekarzami, naukowcami? Czy równość obywateli wobec prawa nie dotyczy prawników? To jawna dyskryminacja i uzurpowanie przez Prezydenta prawa do decydowania kto może zostać w zawodzie, a kogo sobie nie życzymy. Nie ma na to zgody!

2. Czy naprawdę liczyliśmy na projekty, w których słowo Konstytucja będzie szanowane?
    Błędem naszym było, że zakończyliśmy nasze protesty.
    Człowiekowi, który raz złamał Konstytucję i nie szanuje najważniejszego aktu prawnego nie można zaufać. Uśpiono nasza czujność.

3. Z pewnością nie ma prawa proponować jakichkolwiek zmian w treści Konstytucji ten , kto Jej nie przestrzega i dla własnych potrzeb Ją łamie !

4. Nie liczyłem na to, że ten prezydent wzniesie się kiedykolwiek na wyżyny niezależności politycznej, obrony Konstytucji, dobra wszystkich Polaków i dbałości o przyszłość demokracji. Koniunkturalizm polityczny i chęć “zabetonowania” Polski jedyną słuszną partią, zapewnienie sobie reelekcji oraz narzedzie do gnębienia myślących inaczej, poprzez podporzadkowanych sedziów to prawdziwy sens propozycji prezydenckich ustaw. Niestety władza kusi, zwłaszcza tych o niskich walorach etycznych i temu ma głównie służyć “Dobra zmiana”, również w wykonaniu pierwszego człowieka w RP, a raczej jak się okazało Adriana, który odważył sie zapukać, a później obraził się i wrócił do swojej piaskownicy na Krakowskim Przedmieściu.
    Smutne to i tragiczne !!!

5. Bledem bylo, ze dopuscilismy do wejscia w zycie ustawy o sadach powszechnych. To tam sa rozstrzygane sprawy obywateli juz przez upolitycznionych i zastraszanych sedziow. Nie chemy Trybunalu Konstytucyjnego bis (pamietajmy, ze to dzieki prezydentowi nie ma juz TK!!!). Powinnismy wiec protestowac nie tylko przeciw ustawom o KRS czy SN ale rowniez o Sadach powszechnych i przy okazji przeciw gigantycznej centralizacji wladzy (centralne dysponowanie pieniedzmi- na ochrone srodowiska i organizacje pozarzadowe, nadzor nad samorzadami). Majac sady w rekach pis moze nie obawiac sie o wybory. Wygraja w kazdym sadzie.
    Na barykady!