Oświadczenie ZR Małopolskie KOD w sprawie wyborów na prezydenta RP

Luty 6, 2020 KOD.

Kraków, 2020.02.05

Szanowni Państwo,
dziś poznaliśmy termin wyborów na prezydenta RP, ostatnich, w których mamy szansę zatrzymać władzę niszczącą ustrój i instytucje państwa polskiego. Wygrana opozycyjnego kandydata oznaczać będzie koniec partyjnego monopolu PiS, a więc przywrócenie do działania niektórych przynajmniej konstytucyjnych bezpieczników.

Dlatego w imieniu członków Regionu Małopolskie Komitetu Obrony Demokracji deklarujemy poparcie i pomoc w kampanii wszystkim prodemokratycznym kandydatom na funkcję prezydenta RP.

Równocześnie gorąco apelujemy, zarówno do ubiegających się o to stanowisko, jak i do ich sztabów i zwolenników, o powstrzymanie się przed wzajemnymi atakami po stronie opozycyjnej. Niezależnie od tego, kto wejdzie do II tury, by pokonać urzędującego prezydenta, będzie potrzebował(a) wsparcia pozostałych kandydatów i ich wyborców.

Zarząd Regionu Małopolskie
Komitetu Obrony Demokracji