Oświadczenie Zarządu Regionu Pomorskiego KOD

Czerwiec 12, 2017 KOD

Zarząd Regionu Pomorskiego Komitetu Obrony Demokracji wyraża swój zdecydowany sprzeciw wobec brutalnej interwencji Policji w Warszawie w dniu 10 czerwca 2017 roku, której ofiarą padli demonstrujący przedstawiciele środowisk demokratycznych, walczący o prawo do manifestowania własnych poglądów oraz wyrażający swój sprzeciw wobec uprawiania polityki w oparciu o tragedię katastrofy smoleńskiej.
Podczas interwencji Policji siłowo zatrzymano między innymi Władysława Frasyniuka, człowieka wielokrotnie represjonowanego w czasach PRL, człowieka, który w komunistycznych więzieniach spędził wiele lat, który całe życie poświęcił walce o wolność, demokrację i prawa człowieka. Bohatera odznaczonego przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski, który obecnie angażuje się w obronę demokratycznego państwa prawnego.
Wśród zatrzymanych znalazł się także nasz gdański kolega, działacz opozycji antykomunistycznej, również wielokrotnie represjonowany przez władze komunistyczne, Lech Norbert Kosiak.
Za pośrednictwem Wojewody Pomorskiego Dariusza Drelicha wzywamy Panią Premier Beatę Szydło do natychmiastowego wyciągnięcia konsekwencji politycznych wobec Ministra Spraw Wewnętrznych Mariusza Błaszczaka oraz konsekwencji służbowych wobec Komendanta Głównego Policji Jarosława Szymczyka.
W naszym przekonaniu sobotnie działania władzy centralnej to kolejny krok w kierunku odbudowy państwa autorytarnego.

Zarząd Regionu Pomorskiego

Radomir Szumełda
Maja Augustynek
Tomasz Bemben
Katarzyna Wiśniewska
Michał Szulc
Jacek Kędra
Kacper Pawlaczyk

1. Protest przeciwko pochodowi kultu kłamstwa katastrofalnie zamachowego jako uzasasdnienia pasożytniczego wykorzystania pobermanowskiego katolicyzmu i patriotyzmu do faszystowskiej likwidacji wszelakich praw mniejszo śc i poza prawem rządzącej demodyktatyry słupów prezessimusa do władzy absolutnej był birnym wymuszeniem ominięcia protestującej grupy.
    Zastosowano środki niedproporcjonalne do koniecznych by wymusić formalne stosowanie ustawy sprzecznej z zasadami współżycia spolecznego i przeznaczeniem ekonomiczno społecznym Konstytucji uchwalonej w celu zakończenia okresu dyktatury marksistowskiego “proletariatu”. Chociaż marksistowska dyktatura “proletariatu” tyransformowana została w demodyktature fałszywych autorytetów, to nie powinna być dalej transformowana za pomoca prezessimusowskich słupów sejmowych, senackich i, prezydenckich i rządowych w w faszystowską demodyktaturę katopob ermanowską.