Oświadczenie Zarządu Głównego KOD

Marzec 30, 2017 KOD

KOD popiera projekt „Iustitii” w sprawie KRS

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji wyraża pełne poparcie dla projektu ustawy o zmianie Krajowej Rady Sądownictwa, stworzonego przez Stowarzyszenie Sędziów „Iustitia” a wniesionego do Laski Marszałkowskiej przez Platformę Obywatelską, Polskie Stronnictwo Ludowe i Nowoczesną.

Jakkolwiek w naszej opinii sama ustawa o Krajowej Radzie Sądownictwa z 2011 roku nie wymaga daleko idących zmian, to projekt wniesiony przez partie opozycyjne, w odróżnieniu do projektu rządowego, nie zmienia ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, a gwarantuje większy pluralizm obsady KRS w porównaniu z obowiązującym porządkiem prawnym.

Niniejszym wzywamy również inne stowarzyszenia i siły społeczne do wyrażania poparcia i – jeśli to możliwe – zbierania podpisów popierających projekt stworzony przez sędziów ze stowarzyszenia „Iustitia”. Jesteśmy głęboko przekonani, że tylko dzięki realnemu i powszechnemu poparciu projektu wniesionego 24 marca 2017 roku do Laski Marszałkowskiej, będzie możliwe zatrzymanie kompromitującej Polskę zmiany, którą próbuje wprowadzić rząd, a do której mandatu nigdy nie miał i mieć nie może. Zmiany konstytucji nie może nigdy odbywać się przy pomocy ustawy zwykłej.

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji