Oświadczenie KOD w sprawie oświadczenia minister Edukacji Narodowej (13.07.2016)

Lipiec 16, 2016 KOD

Jako Komitet Obrony Demokracji jesteśmy oburzeni i w najwyższym stopniu zaniepokojeni wypowiedzią Pani Minister Edukacji Narodowej w programie „Kropka nad i”, wyemitowanym w dniu 13.07.2016 r. Wystąpienie obnażyło słabe strony Pani Minister – brak elementarnej wiedzy z zakresu historii naszego kraju.

Kłamliwe wypowiedzi na temat mordu w Jedwabnem i Pogromu Kieleckiego cofają polską debatę historyczną o dziesięciolecia. Wypowiedzi Pani Minister szkalują dobre imię Polski za granicą, a także niweczą dorobek polskich historyków i polityków, dążących do poprawienia stosunków polsko – izraelskich. Burzą opinię o Polsce, jako kraju otwartym na dialog, dążącym do prawdy, umiejącym obchodzić sie z czarnymi kartami historii.

W naszej opinii osoba, która ma tak duży wpływ na system edukacji w Polsce powinna dawać swoją osobą przykład, a nie jak to miało miejsce w programie manipulować oceną historycznych faktów, burząc w ten sposób opinie o Polsce jako kraju otwartym na dialog, dążącym do prawdy historycznej, umiejącym obchodzić się z czarnymi kartami naszej historii.
Jednocześnie wypowiedzi te wskazują jednoznacznie na kierunek, w którym będą przebiegały prace nad rozszerzeniem podstawy programowej historii w szkołach. Każdy, komu zależy na poszanowaniu naszej narodowej przeszłości, również tej niewygodnej, na tym aby młodzież w szkole otrzymała rzetelną wiedzę na jej temat, powinien z całą mocą zaprotestować przeciwko rażąco fałszywym, publicznym wystąpieniom oraz powierzaniu ich autorom tak odpowiedzialnych funkcji, jak kierowanie Ministerstwem Edukacji Narodowej.

Celem KOD jest obrona demokracji, wolności i równości. Demokracja zaś nie może mieć miejsca, gdy w politycznych rozgrywkach wykorzystywane są kłamstwa i nieprawdy. Dlatego będziemy śledzić każdą wypowiedź polityków i urzędników, i w razie konieczności je dementować. Naszym zdaniem rzetelna, niezmanipulowana wpływami politycznymi, i po prostu zgodna ze stanem faktycznym wiedza jest podstawą dla tworzenia świadomego społeczeństwa.

Zarząd Główny KOD

1. Aleksander Litewka says:

Członkowie i fani PiS już tak mają. Kiedyś w Pikok na forum polemizowałem z człowiekiem, który kodowcom broniącym Wałęsy zarzucił frustrację spowodowaną rychłym obniżeniem ich esbeckich emerytur. Odpisałem mu, żeby nie obrażał ludzi i dałem mu własny przykład: sympatyka KOD, niegdyś więźnia marcowego 1968, potem działacz Solidarności. W odpowiedzi dostałem przewrotne przeprosiny, w których sugerował, że nie wyrzucono mnie (a szkoda, jego zdaniem) z Polski w 1968 r. wraz z innymi członkami “mojej”nacji, więc się zaangażowałem w Solidarności wraz z Michnikiem. Zapytałem go więc, dlaczego nie nazwie mnie wprost parszywym żydem, tak jak to sugerowali jego esbeccy przyjaciele w 1968 r. Taki jest właśnie sposób myślenia PiS, skrzętnie ukrywany, Niedługo doczekamy się może politycznej beatyfikacji Miecia Moczara, a nie zdziwiłbym się, gdyby z rok czy dwa okazało się, że “Putin największym naszym przyjacielem jest”.

2. Włodzimierz says:

Nie znam wszystkich członków miłościwie nam panującego rządu lub posłów PiS, ale ne znam też ani jednej osoby z tego grona ( na podstawie oglądanych , słuchanych i czytanych przekazów ) o której mógłbym powiedzieć ,że jest kompetentna, wiarygodna i obiektywnie ocenia rzeczywistość. W tym także przeszłość. To wprost niewiarygodne , ale jak tu nie wierzyć własnym oczom i uszom !