Oświadczenie KOD w sprawie partii politycznych

Luty 15, 2016 KOD

Warszawa, dn.15.02.2016

OŚWIADCZENIE KOMITETU OBRONY DEMOKRACJI

Komitet Obrony Demokracji stanowczo protestuje przeciwko próbom wciągania w gry polityczne i sugerowania, że KOD będzie się kiedyś ubiegać o władzę, co sugerują niektóre nieprzychylne nam media.
KOD nigdy nie będzie partią polityczną ani nie będzie startować w żadnych wyborach. Jesteśmy ruchem społecznym, którego celem jest obserwowanie działań władzy, protest przeciwko naruszaniu zasad demokracji oraz łamaniu Konstytucji RP. Chcemy obserwować polską scenę polityczną, a nie zaistnieć na niej jako jedna z sił walczących o władzę. Chcemy współpracować ze wszystkimi, którzy podzielają nasz punkt widzenia na sytuację w Polsce, w tym z partiami opozycji parlamentarnej i pozaparlamentarnej, ale jako ruch obywatelski, a nie konkurencyjna partia polityczna.

Stanowczo powtarzamy – jesteśmy ruchem obywatelskim, a nie przyszłą partią polityczną. I to się nigdy nie zmieni.

Zarząd Komitetu Obrony Demokracji

Pobierz treść oświadczenia w pliku PDF

1. Szanowni Państwo, ne podoba mi się, że partie ” przyczepiły “się do KODU jakby nie pamiętały komu mamy do zawdzięczenia obecną sytuacje w Polsce. To przecież PO nam zgotowało ten los, zapominając
    w narodzie. Głosowałam na na nich , jestem bardzo zawiedziona, zasmucona i zniesmaczona .
    Strach pomyśleć, co będzie dalej.