Oświadczenie KOD w sprawie incydentu w Suwałkach 04.03.16

Marzec 4, 2016 KOD

Warszawa, dnia 04.03.2016

OŚWIADCZENIE KOMITETU OBRONY DEMOKRACJI

Komitet Obrony Demokracji stanowczo protestuje przeciwko przypisywaniu ruchowi niezamierzonych intencji. Dziś (piątek 04.03.16) przed południem grupa KOD-erów protestowała w Suwałkach przeciwko wykorzystywaniu państwowych środków w kampanii wyborczej kandydatki PiS w wyborach uzupełniajacych do Senatu pani Marii Anders. A za takie należy uznać zorganizowanie spotkania z kandydatką w Muzeum gen. Władysława Andersa. Nawet minister spraw wewnętrzynych pan Mariusz Błaszczak otwierając spotkanie powiedział: “Witam panią minister Anders […], kandydatkę na senatora z tego okręgu, a niedługo – mam nadzieję – reprezentantkę regionu w Senacie“. Wyborczy charakter spotkania był więc oczywisty i bezdyskusyjny. Właśnie przeciwko temu zaprotestowali KOD-erzy w Suwałkach.

Sprzeciw wobec wykorzystywania muzeum Wielkiego Polaka do kampanii wyborczej – nawet jeśli córki Patrona muzeum – był wyrazem szacunku do pamięci o Generale Władysławie Andersie. Przypisywanie Komitetowi Obrony Demokracji “ataku na pamięć o bohaterze narodowym” (Panorama TVP2 godz. 18.00), wyrażanie opinii, że “nie ma takiego bohatera, którego by nie opluli” (Wiadomości TVP1 godz.19.30) jest niczym innym jak tylko uwłaczaniem pamięci Bohatera i wykorzystywaniem jej do doraźnych celów politycznych. Podkreślamy jeszcze raz z całą stanowczością – Komitet Obrony Demokracji ma ogromny szacunek dla pamięci o Generale Władysławie Andersie.

Zarząd Komitetu Obrony Demokracji