Oświadczenie KOD Podlaskie ws swastyki umieszczonej na muralu w Białymstoku

Styczeń 14, 2018 KOD.

Białystok, 14 stycznia 2018 r.

OŚWIADCZENIE ZARZĄDU REGIONU PODLASKIEGO KOMITETU OBRONY DEMOKRACJI

Zarząd Regionu Podlaskiego Komitetu Obrony Demokracji wzywa organy ścigania do natychmiastowego wszczęcia postępowania na podstawie art.256 KK w związku z dewastacją malowidła naściennego przy alei Piłsudskiego 19/1 będącego symbolem wielokulturowości naszego miasta i regionu poprzez zamazanie jego fragmentu przedstawiającego menorę, święty symbol judaizmu – swastyką, symbolem nazistowskich Niemiec.

Budzi w nas obrzydzenie fakt, że w mieście, które straciło w trakcie niemieckiej okupacji ponad 40% mieszkańców czyli 40 tysięcy obywateli Rzeczypospolitej Polskiej zamordowanych w imię nazistowskiej swastyki, dla których to właśnie menora była ważnym symbolem religijnym – ma miejsce zdarzenie nawołujące do powtórzenia tamtego haniebnego czasu nienawiści. Nie wyobrażamy sobie, że propagowanie swastyki jako ostrzeżenia dla mniejszości narodowych, bądź w innej formie, mogłoby być w jakikolwiek sposób pobłażane, lekceważone czy też nie ścigane prawem.

Żyjemy w XXI wieku w mieście, gdzie wielokulturowość jest jednym z jego najważniejszych symboli i atrybutów. Żyjemy wspólnie z Białorusinami, Rosjanami, Tatarami, Romami, Ukraińcami. Wspominamy w każdy możliwy sposób ten czas przed „katastrofą”, kiedy naszą wielokulturową wspólnotę tworzyli również nasi żydowscy sąsiedzi i przyjaciele.

Nie możemy pozwolić, by nastał znów dzisiaj choć jeden ślad, jedna zapowiedź czasów katastrofy holocaustu. Byśmy z naszymi przyjaciółmi z wielu stron świata, którzy są dzisiaj naszymi sąsiadami mogli bezpiecznie nadal tworzyć piękną, nowoczesną wielokulturową wspólnotę.

Zarząd Regionu Podlaskiego Komitetu Obrony Demokracji

Marek Bobowik