Stanowisko ZR Podlaskiego KOD w sprawie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o samorządzie

Grudzień 11, 2018 KOD.

Stanowisko Zarządu Regionu Podlaskiego Komitetu Obrony Demokracji w sprawie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o samorządzie województwa zostało przyjęte 10.12.2018, jednogłośnie. Przekazane zostało mailem do posłów na Sejm RP z woj. podlaskiego, do przewodniczącego oraz radnych sejmiku podlaskiego, a także lokalnych mediów (napisała o tym jedynie białostocka GW).

W naszej opinii sprawa ręcznego regulowania pracy samorządów jest bardzo ważna. W najbliższą środę ten poselski projekt będzie poddany pierwszemu czytaniu z pominięciem komisji.

Stanowisko Zarządu Regionu Podlaskiego KOD w sprawie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o samorządzie województwa

Białystok, 10 grudnia 2018 r.

Podlaski Regionalny Oddział Komitetu Obrony Demokracji negatywnie ocenia poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o samorządzie województwa (druk sejmowy nr 3087). Uważamy, że projekt ten narusza konstytucyjną zasadę samodzielności samorządu terytorialnego, dając rządowi możliwość ingerencji w działalność sejmiku województwa w przypadku, który takiej ingerencji nie wymaga. Wybór przewodniczącego lub przewodniczącej sejmiku jest prerogatywą sejmiku, która nie może być podważana poprzez wyznaczanie, w jego lub jej miejsce, radnego wskazanego przez premiera.

Ponadto oczywistym jest, że projekt ustawy jest reakcją Prawa i Sprawiedliwości na obecny spór w sejmiku województwa podlaskiego, który toczy się z udziałem radnych tej partii. Ustawa, jako akt prawny o charakterze ogólnym, nie może być wykorzystywana do rozwiązywania jednostkowych problemów, w tym szczególności sporów o charakterze politycznym.

Dlatego też apelujemy do parlamentarzystów o odrzucenie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o samorządzie województwa. Do radnych województwa podlaskiego, w tym do przewodniczącego sejmiku, apelujemy zaś o odpowiedzialność i rozwiązanie, we własnym gronie, istniejącego konfliktu, dla dobra mieszkańców województwa.

Zarząd Regionu Podlaskiego Komitetu Obrony Demokracji

Marek Bobowik