Oświadczenie Zarządu Głównego KOD - KOD Komitet Obrony Demokracji
Komitet Obrony Demokracji, KOD
post-template-default,single,single-post,postid-12149,single-format-standard,eltd-cpt-2.4,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_right,transparent_content,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Oświadczenie Zarządu Głównego KOD

KOD popiera projekt „Iustitii” w sprawie KRS
Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji wyraża pełne poparcie dla projektu ustawy o zmianie Krajowej Rady Sądownictwa, stworzonego przez Stowarzyszenie Sędziów „Iustitia” a wniesionego do Laski Marszałkowskiej przez Platformę Obywatelską, Polskie Stronnictwo Ludowe i Nowoczesną.
Jakkolwiek w naszej opinii sama ustawa o Krajowej Radzie Sądownictwa z 2011 roku nie wymaga daleko idących zmian, to projekt wniesiony przez partie opozycyjne, w odróżnieniu do projektu rządowego, nie zmienia ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, a gwarantuje większy pluralizm obsady KRS w porównaniu z obowiązującym porządkiem prawnym.
Niniejszym wzywamy również inne stowarzyszenia i siły społeczne do wyrażania poparcia i – jeśli to możliwe – zbierania podpisów popierających projekt stworzony przez sędziów ze stowarzyszenia „Iustitia”. Jesteśmy głęboko przekonani, że tylko dzięki realnemu i powszechnemu poparciu projektu wniesionego 24 marca 2017 roku do Laski Marszałkowskiej, będzie możliwe zatrzymanie kompromitującej Polskę zmiany, którą próbuje wprowadzić rząd, a do której mandatu nigdy nie miał i mieć nie może. Zmiany konstytucji nie może nigdy odbywać się przy pomocy ustawy zwykłej.
Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji