List otwarty KOD do Liderów i Liderek partii obozu demokratycznego w sprawie zawierania koalicji z PiS

Październik 29, 2018 KOD.

Szanowne Przewodniczące i Przewodniczący Platformy Obywatelskiej, Nowoczesnej, Polskiego Stronnictwa Ludowego, Sojuszu Lewicy Demokratycznej!
Przed Wami czas decyzji.

Od trzech lat partia Prawo i Sprawiedliwość niszczy praworządność i instytucje demokratyczne w Polsce. Jest to partia antydemokratyczna i antyeuropejska.
W poczuciu odpowiedzialności za Polskę członkowie Komitetu Obrony Demokracji czynnie włączyli się w wybory samorządowe na wielu poziomach.
Byliśmy aktywni w pracach komisji wyborczych, przeprowadziliśmy ogólnopolską akcję pro frekwencyjną, w kilkuset komisjach byliśmy obecni jako obserwatorzy wyborczy.
Udzieliliśmy Wam wielkiego wsparcia i kredytu zaufania.
Wytężona, wolontaryjna praca obywatelek i obywateli miała na celu obronę Polski samorządnej i demokratycznej.
Dzięki naszej aktywności – frekwencja w wyborach samorządowych była najwyższa w historii Polski po 1989 roku, a PiS nie uzyskał takiego poparcia, jakiego się spodziewał i nie zdobył władzy w dużych miastach.

Dziś jednak z ogromnym niepokojem przyjmujemy informacje o ewentualnych, możliwych koalicjach partii demokratycznych z PiSem.
Szanujemy pluralizm polityczny, prawo posiadania i wyrażania własnych poglądów, samostanowienia partii o swoich programach i drogach politycznych, ale równocześnie oczekujemy od partii prodemokratycznych przede wszystkim poszanowania wartości uniwersalnych zapisanych w Konstytucji. Zawieranie lokalnych koalicji z Prawem i Sprawiedliwością będzie świadectwem zaprzeczenia tym wartościom.
Nie ma i nie będzie na to naszej zgody.

Jesteśmy dziś w historycznym momencie, a Wasze decyzje muszą być jednoznaczne. Albo pozostaniecie w rodzinie ugrupowań demokratycznych, dla których wartości zapisane w Konstytucji mają znaczenie, albo pokażecie nam obywatelkom i obywatelom, że można układać się z tymi, którzy niszczą nasz wspólny dorobek. Każda decyzja o koalicji z PiS-em będzie jednoznacznie odebrana jako stawianie partykularnych korzyści ii interesów waszych członków nad interesem demokratycznej i prawdziwe samorządnej Polski.

Wierzymy, że podejmiecie słuszne decyzje, które umocnią środowisko opozycji demokratycznej i będą podstawą dalszej współpracy z demokratycznymi organizacjami obywatelskimi. Ze szczególną uwagą będziemy przyglądać się tym decyzjom w całej Polsce.

Przed nami kolejne wybory, najpierw do Europarlamentu, a później parlamentarne. To szansa na odsunięcie od władzy partii, demolującej ustrój demokratyczny w Polsce. Jeśli mamy obronić Polskę to właśnie partie opozycyjne muszą dziś zdać najważniejszy egzamin z dojrzałości i odpowiedzialności.

Zdjęcie u góry: Agencja Gazeta

1. Podpisuję się pod listem. Nie ma mojej zgody na sposób rządzenia, który realizuje PiS poprzez lekceważenia wszystkich norm etycznych i społecznych oraz wszystkich ludzi o innych poglądach