LIST OTWARTY DO PREMIERA RP OD KOD RŁ w sprawie tzw. apelu smoleńskiego - KOD Komitet Obrony Demokracji
Komitet Obrony Demokracji, KOD
post-template-default,single,single-post,postid-15658,single-format-standard,eltd-cpt-2.4,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_right,transparent_content,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

LIST OTWARTY DO PREMIERA RP OD KOD RŁ w sprawie tzw. apelu smoleńskiego

Łódź, 22.01.2018

Prezes Rady Ministrów
Sz. Pan Mateusz Morawiecki
Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Al. Ujazdowskie 1/3

Szanowny Panie Premierze,
Co roku 19 stycznia 2017 r. na zaproszenie Urzędu Miejskiego w Łodzi różne organizacje społeczne upamiętniają w Muzeum Martyrologii Radogoszcz (w oddziale Muzeum Tradycji Niepodległościowych) ofiary koszmarnego mordu dokonanego na więźniach Radogoszcza „w przeddzień wolności” przez niemieckich okupantów. W nocy z 18 na 19 stycznia hitlerowcy spalili tam ponad 1000 więźniów, przeżyło tę masakrę ok. 30 osób. Upamiętnienie wyzwolenia Łodzi spod okupacji niemieckiej 19 stycznia jest jednocześnie momentem okazania czci dla hekatomby więźniów. Zarząd Regionu KOD składał wiązankę kwiatów pod pomnikiem ofiar mordu. Uczestniczyliśmy w ekumenicznej modlitwie, prowadzonej przez duchownych wielu wyznań, w tym arcybpa ks. Prof. Grzegorza Rysia, wysłuchaliśmy okolicznych przemówień władz miasta, w tym Pani Prezydent Hanny Zdanowskiej i Pana Przewodniczącego Rady Miasta Tomasza Kacprzaka, odśpiewaliśmy hymn państwowy. Podniosłość modlitw i salwy honorowej zakłócił jednak kolejny raz tzw. „apel smoleński” dołączony sztucznie do apelu poległych poleceniem poprzedniego Ministra Obrony Antoniego Macierewicza. Wielu obywateli Łodzi było i pozostaje oburzonych tym, że łączy się ofiary totalitaryzmów z ofiarami katastrofy komunikacyjnej, jakby w przypadku obu tragedii stosownym określeniem było „polegli w walce”. Co więcej, tych z katastrofy lotniczej, choć też tylko niektórych, wymienia się z imienia i nazwiska, zaś pozostali są anonimowi i w masie. Uważamy, że takie praktyki źle służą szacunkowi dla zmarłych. Apelujemy do Pana Premiera i nowego pana Ministra Obrony Narodowej o zniesienie powszechnego zgorszenia wywołanego poleceniem skompromitowanego Ministra Antoniego Macierewicza, głównego promotora kłamstwa smoleńskiego.

Zarząd Regionu Łódzkiego
Gdańska 29